Verbouwingen IV

De offerte kwam diezelfde week nog; het was niet goedkoop, maar binnen de maand zou hij een nieuwe kamer met uitzicht hebben. Ze maakten een afspraak bij de bank voor een extra lening. Het huis hadden ze acht jaar geleden gekocht en dat betaalden ze af in dertig jaar, de extra lening zou over twintig jaar lopen. Maar met de belastingvoordelen van een groene lening, die voordelen bood bij isoleren en dubbele beglazing, zou het al met al meevallen. En ze hadden geluk, firma Fiksal had nog een gaatje in hun agenda, en de weersvoorspellingen waren gunstig.

Ze hadden twee weekends nodig om de zolder volledig leeg te halen en uit te zoeken wat naar het containerpark mocht en wat ze in het oude bureau gingen stapelen. Een bijkomend probleem was dat heel wat dozen in de plas water hadden gestaan en scheurden toen hij ze wilde optillen, geluk bij een ongeluk misschien, want ze hoefden weinig te twijfelen of iets al dan niet bewaard moest blijven. Het opruimen gaf zelfs rust, opluchting. Ze keken samen naar een paar oude foto’s die hij van haar had gemaakt, erotische opnames in een hotelkamer in Venetië.

Hij stond met zijn dochtertje op de arm te kijken hoe het dak werd afgebroken. Ze wees naar de lift waarop de oude pannen naar beneden kwamen en schrok toen de eerste pannen in de container werden gesmeten. Toen ze klaar waren met de pannen volgde het hout van het gebinte, daarna het puin van de oude schouw die ze hadden afgebroken; het was ongelooflijk hoe snel en efficiënt er werd gewerkt.

Tijdens de middagpauze kwam een van de werklieden naar hem toe. ‘Die vloer boven ligt er schots en scheef bij, m’neer, en er zit houtworm in de balken, daarop een vloer leggen is gekkenwerk en tijdverlies als je het mij vraagt. De beste oplossing is, nu die kraan hier staat en het dak nog openligt, de balken vervangen, anders moet het later allemaal via de trap, begrijpt u. Als u ermee instemt kan ik nu de timmerlui bellen om balken te brengen. Dan kunnen ze er morgen al platen op timmeren en ligt alles waterpas, klaar voor een nieuwe vloer die we in één dag kunnen leggen, een kleine meerkost, maar bakken goedkoper dan op een slechte ondergrond te prutsen. Als de platen er liggen kunnen wij er ons materiaal, de dakpannen en de isolatie stockeren, dan gaat het allemaal nog sneller, ziet u.’

’s Avonds belde zijn uitgever. Ze wilde weten hoe het met zijn manuscript ging, het boek was al langer dan een jaar aangekondigd, maar steeds weer uitgesteld. ‘We mogen het niet al te lang meer rekken,’ zei ze.
‘Een kwestie van dagen,’ verzekerde hij, ‘laatste hoofdstuk afwerken en dan lever ik in. Ik wacht ook nog op de opmerkingen van een paar collega’s.’
‘En de noten,’ zei ze, ‘we hebben nog steeds geen noten gezien.’

*

Vanaf 6 januari schrijft Bart Koubaa wekelijks een aflevering van zijn feuilleton Verbouwingen voor Revisor.nl. Dit is de vierde aflevering, van tien.