Twee gedichten: Emma Crebolder

Emma Crebolder (1942) is afkomstig uit Zeeuws-Vlaanderen, resulterend in sterke banden met Reinaert de Vos. Ze studeerde Duits in Utrecht, en na een verblijf in Tanzania Afrikaanse talen met als hoofdvak Swahili. Haar bundels staan vermeld op de website www.emmacrebolder.com. Vergeten (2010) en Vallen (2012) vormen de eerste twee delen van een drieluik, waarvan het derde luik in 2014 zal verschijnen. Momenteel woont zij in Maastricht. Dit zijn twee gedichten van haar hand.

*

Zeezout heb ik ingenomen
en watervruchten uitgepeld.
In zeewier ben ik verzonken
toen langszij kleine vissen
onverstoorbaar verder zwommen.
Vanuit mijn vooronder kan ik nu
eindelijk het verre bovenlicht begroeten.

Het versponzen begint al en vlinderslag
laat los. Slechts een tentakel soms
blijft nog zoeken naar mijn schacht.

*

Mijn gade slaapt op zijn rug, ik
word in vroegste pose neergelegd.

Zo ben ik terug bij wie mij
baarde. Ik blies tegen het nog
ongebroken vlies totdat ik
verdreven werd uit wolk en vocht.
Het was oorlog nog en ik vond twee
helmen op pas gedolven graven.
En ik leerde water dragen en hoe
ik mij tot de mens verhouden moest.