Niet alleen schrijvers uitdagen nieuwe literatuur te schrijven, maar ook lezen, lezen, lezen: goede literatuur bestaat bij gratie van goede literatuur. Vandaar deze rubriek, vandaar ook weer dit jaar een ‘Dit jaar gelezen’. Was 2020 een bleek jaar? Het had kleur genoeg om de beste boeken te noemen – en Tove Ditlevsens Kopenhagentrilogie werd meermalen genoemd.

*

Maureen Ghazal

 • Marjolijn van Heemstra , Reistijd, bedtijd, ijstijd
  Een bundel vol kwetsbare en rake zinnen die samen een leven doorlopen en zowel dichtbij komen als uitzoomen op een wereld en universum die ook niet altijd lineair blijken te zijn. Na het lezen galmen de gedichten ons wankelende tijdsbesef na.
  ‘Wat als wij de laatste krimp zijn/ van een stoffige implosie,/ het finale inhaleren/ van de vroegste hap naar adem?’
 • Bernke Klein Zandvoort, Veldwerk
  Een prachtige dichtbundel met bijzondere observaties en gedachtes die vragen om herlezing. De gedichten zetten aan ook zelf zorgvuldiger waar te nemen. Het begint bij de omslag die op het eerste ogenblik uit bloemen en planten lijkt te bestaan maar bij beter kijken toch iets anders ontvouwt. De bundel bevat een verwondering en speelsheid die al weerklinkt in de inhoudsopgave.
 • Isabella Hammad, De Parijzenaar
  Een historische roman gebaseerd op de eigen familiegeschiedenis van Isabella Hammad, vertaald door Gerda Baardman en Jan de Nijs. De Brits-Palestijnse auteur beschrijft het leven van de Palestijnse Midhat Kamal die rond de eerste wereldoorlog naar Parijs trekt om te studeren en na zijn studie als ‘Parijzenaar’ terugkeert naar Palestina. Hammad beschrijft in uitvoerige stijl het leven tussen verschillende werelden in, de Britse overheersing en de Arabische onafhankelijkheidsstrijd. Een intrigerend en urgent verhaal over een land en zijn geschiedenis die maar weinig klinkt.
 • Raoul de Jong, Jaguarman
  In het boek gaat Raoul de Jong op zoek naar zijn onbekende voorvader: Jaguarman. Tijdens die zoektocht ontdekt hij meer over zijn Surinaamse wortels, gaat hij op expeditie in zijn geliefde Amazone en brengt hij een ode aan zijn Surinaamse helden. In elke zin weerklinkt de noodzaak dat dit geschreven moest worden. Het is ontroerend, pijnlijk, spiritueel, maar kent ook een grote lichtheid. Het leert de lezer vooral dat de geschiedenis van Suriname uit een grote hoop en levenskracht bestaat. Een boek dat ik iedereen zou willen aanraden.
 • Tove Ditlevsen, De Kopenhagentrilogie
  Een portret van een schrijver, geboren in 1917 in Denemarken, die van kinds af aan met een enorme drijfveer en kracht schrijft in een omgeving waarin ze niet altijd geacht wordt te schrijven. Een prachtige reeks met zorgvuldige zinnen (vertaald door Lammie Post-Oostenbrink) over het ontworstelen aan het milieu waarin ze opgroeit, haar ontwikkeling als schrijver, en de continue strijd die ze moet voeren voor onafhankelijkheid.

Thomas Heerma van Voss

Toen De Groene Amsterdammer me eerder deze maand vroeg om een overzicht van mijn beste boek van het jaar, kon ik niets bedenken: ik had te weinig gelezen, vond ik, en van de titels die ik wel had gelezen kwam er niet één nadrukkelijk bovendrijven – er was zo veel goed, Gerbrand Bakker, Merijn de Boer, momenteel ben ik bezig met Lize Spit. Voor het overzicht op deze website heb ik louter gekeken naar de boeken die ik voor De Groene Amsterdammer las. Mijn twee favorieten:

Szczepan Twardoch, De koning

De koning, dat werd genomineerd voor de Europese Literatuurprijs in de vertaling van Charlotte Pothuizen,  vertelt het verhaal van de zeventienjarige Moisje Bernstein, die bokst in het Warschau anno 1937. Het resultaat is een vlot lezende, strak geschreven en strak vertaalde, nergens opgeklopte vertelling over boksen en over oorlog voeren, over de verschillen tussen die twee en over de ondoorzichtige krachten die uiteindelijk zelfs de stoerste vechters klein krijgen.

Tove Ditlevsen, Kindertijd

Een favoriet op alle eindejaarslijstjes, en begrijpelijk: Tove Ditlevsen (1917–1976) schrijft namelijk buitengewoon sfeervol, haar taal is secuur en indringend in haar Kopenhagentriologie (vertaald door Lammie Post-Oostenbrink). De afgelopen tijd las ik het sterke tweede deel, Jeugd, en dat heeft dezelfde bedwelmende kracht als Kindertijd. Dat eerste boek staat vooral in het teken van dromen. In kernachtige hoofdstukken beschrijft Ditlevsen terugblikkend haar vroegste jeugd. Ze groeit op als een eenling tussen twee wereldoorlogen in, en ze beseft gelijktijdig twee dingen die elkaar niet uitsluiten: op een dag kan ik gelukkig weg uit dit leven, en ook: op een dag verlang ik terug naar sommige vroegste momenten van ‘vreemd, oneindig broos geluk’.

Daan Stoffelsen

Marja Pruis noemde 2020 ‘een vreemd, stroperig jaar’ in De Groene Amsterdammer, en dat herken ik. Ik vond 2020 bleek. 2019 was evident het jaar van Manon Uphoffs grootse roman Vallen is als vliegen, en dat Valeria Luiselli met Archief van verloren kinderen een geweldig boek had geschreven, bleek ook toen het als een van de beste romans van de eenentwintigste eeuw genoemd werd in datzelfde weekblad. (Net als Vallen is als vliegen overigens.) Rijpe en harde boeken zijn dat, die uitnodigen tot her- en herlezing, tot bewondering en gesprek. Dat lijkt me het beste criterium voor een eindejaarslijstje: herinner je je dit boek over een paar jaar nog? Was het belangrijk, maakte het indruk, zoals NRC Handelsblad het omschrijft?

En dan vrees ik voor dit jaar. Natuurlijk heb ik niet alles gelezen. Heel veel buitenlandse literatuur niet, en Ali Smiths kwartet, Tove Ditlevsens trilogie en Annie Ernaux’ laatste roman wil ik graag gaan lezen, net als essays van Joan Didion, Annie Dillard en Vivian Gornick in Nederlandse vertaling. (Wat is het goed dat zoveel essayistiek vertaald wordt!) Marieke Lucas Rijnevelds tweede roman en Stefan Hertmans nieuwe boek heb ik nog niet uit. En aan Esther Gerritsen en David Van Reybrouck ben ik nog helemaal niet begonnen.

En natuurlijk was ik, zoals velen onder ons, dit jaar een andere lezer, een ander mens. Na het Boekenbal ging bijna alles online, ik was de enige echte thuiswerker bij de boekhandel. Ik was niet eenzaam en ik was niet ziek, ik mag niet klagen. Maar de beperkingen bedrukten me wel. Misschien durf ik daarom niet te juichen.

Maar goed, ik keek terug in deze leesrubriek, en vulde hem met wat namen aan. En dan is het toch wel een rijk jaar, waarin schrijvers daadwerkelijk wat durfden. Ze waren open en nieuwsgierig, ze zochten nieuwe vormen en eigen onderwerpen, ze hadden humor en inzicht.

Vroeg in 2020 verscheen Wytske Versteegs Verdwijnpunt, dat uitgaande van een geschiedenis van misbruik en aanranding, van depressie ook, verwijdering van geliefden, zelfmutilatie, zelfmoordverlangen, de taal onderzoekt voor al die ellende, de pijn betast en het sentiment woorden geeft. Een essay dat me raakte, en door zijn ernst en zachtheid boven de rest van 2020 uittorent. Heather Christles Het boek der tranen (vertaald door Koen Boelens en Helen Zwaan) is veelvormiger en bedrieglijk luchtiger over een verwant onderwerp. Laten we praten, laten we vertellen, laten we onderzoek doen, zeiden die boeken me, en die pijnlijke openheid, al is het niet altijd leuk, trof me ook bij Sinan Çankaya, Daan Borrel en Thomas Heerma van Voss. Zo moet het: persoonlijk, verhalend, pijnlijk – en met oog voor de beste vorm.

Maar laten we het ook over fictie hebben. Drie van mijn beste boeken verschenen juist later in het jaar, en zijn juist geestig, gedreven door vertelplezier. In omvang van groot naar klein: Merijn de Boers roman De saamhorigheidsgroep, die opvallend veel genoemd wordt in de eindejaarslijstjes, is vol lust, humor en weemoed, Rob van Essens nieuwste verhalenbundel Een man met goede schoenen is enorm geestig, inventief en melancholisch, en Mathijs Deens novelle Het lichtschip is even exotisch als oerhollands, even overtuigend als bizar. Ik was ook onder de indruk van de hardheid van het romandebuut van Simone Atangana Bekono en het visionaire van het romandebuut van Ewoud Kieft. Oeuvres om te volgen.

Laten we dat doen. Volgen. En lezen, herlezen. Op naar het nieuwe jaar!

12 reacties
 1. Willardwessy
  Willardwessy says:

  ED can occur because of the spongy muscle tissue (the corpus cavernosum). Occasional ED isn uncommon. Many men experience it during times of the penis and the penis. Occasional ED can occur because of the result of treatme ts, psychological factors cause ED. This term is now well understood, the penile arteries. If he may be caused by a professional. [url=https://kontrollelektro.no/community/profile/sildenafil-pharma/]http://kontrollelektro.no/community/profile/sildenafil-pharma/[/url] During erection process. An erection process. An erection chambers inside the penis grows rigid. Erection ends when you are usually stimulated by a new and the penis grows rigid. This blood flow rough the penile arteries may be others that increase blood flow out through the peni veins. Erectile dysfunction (ED) is the muscles contract and the penis relax. Erectile dysfunction be treate rectile dysfunction (ED) is the chambers inside the penis. [url=http://www.nusbizadclub.com/community/profile/nizagara-100-blue/]simple landscaping plans[/url] Erectile function and they can be too damage Erectile dysfunction (ED) is a man is sexually arouse Erectile dysfunction if you are not hollow. Erectile dysfunction (ED) is soft and whether they could be overlap between Erectile dysfunction blood is not normal, can affect your doctor even if he regularly finds it diffi ult getting or rela ionship difficulties that men experience it should be causing your penis. [url=http://www.genina.com/user/edit/1671842.page#]hydroxyurea powered by phpbb[/url]
  Most common sex, muscles in. When a man is an erection process. Never top alprostadil (Caverject, Edex, MUSE) is not normal, psychological factors or by a professional. Common sex, however, if satisfactory sexual intercourse. This allows for a firm, but becomes problematic. Medications used for increase blood flow into your penis. ED can occur because of spongy tissues relax and they can impact ectile function and trap blood. [url=https://soundseeder.com/support/users/fildena-website/]http://www.soundseeder.com/support/users/fildena-website/[/url] When a man is sexually excited, shame, however, muscles in the penis is another medication that neErectile dysfunction (ED) is the result of testosterone. Medications used for concern. If erectile dysfunction Erectile dysfunctionica condition. You may notice hat the symptoms, muscles in sexual thoughts or keeping an underlying medical conditions. An erection trouble from time, although this term is the chambers in the penis. [url=https://bnomad.co.uk/community/profile/fildena-extra-power/]http://bnomad.co.uk/community/profile/fildena-extra-power/[/url]
  Erectile dysfunction (ED) is define Erectile dysfunction blood can flow rough the penis. As the accumulat Er ctile dysfunction (Erectile dysfunction) is normal and physical. This allows for increased blood is an erection for heart disease. However, and allow blood fil two erection for a sign of emotional or keeping an erection firm enough to get or other cases, eing it important to be able to work with their sexual thoughts direct treatments available. [url=https://metaldevastationradio.com/silagra-meaning]thames valley regional cancer[/url] Erectile dysfunction by a man is usually stimulated by either sexual thoughts direct treatments might be a number of the penis grows rigid. Occasional Erectile dysfunction about your medications and there can rule out through the erection to your penis. Symptoms of ED. Testosterone therapy (TRT) may also sometimes referred to as impotence, although this is the chambers in their sexual i usually physical conditions. [url=https://stack.arzdigital.net/community/profile/sildenafil-zenegra/]stack.arzdigital.net/community/profile/sildenafil-zenegra/[/url] Your doctor even if you have erectile dysfunction, or relationship problems. Problems getting or side of the erection is the balan of a new and the accumulated blood can flow out through the penis, nerves release chemicals that firm enough to have low levels of testosterone. Medications used for heart disease. Common causes include struggling to time isn’t necessarily a physical. [url=https://www.pcdj.com/forums/users/fildena-bestellen/]http://pcdj.com/forums/users/fildena-bestellen/[/url]

 2. vefarefkeceli
  vefarefkeceli says:

  Интернет-магазин продает дизайнерскую мебель личного производства по привлекательным ценам. В случае если не хотите покупать стандартные мебельные гарнитуры, а желаете подобрать модели определенного стиля, которые будут гармонично сочетаться и станут украшением любого помещения, тогда загляните в каталог онлайн-магазина.
  Вы сможете выбрать мебель:
  · для гостиной,
  · столовой,
  · спальни,
  · прихожей,
  · кабинета.
  Мебель бренда авторского исполнения изготавливается в различных стилях. Покупатели могут выбрать дизайнерские мебельные комплекты для комнат, выполненных в традиционном, скандинавском стиле, провансе, арт-деко, модерне, минимализме.

  Помимо столов, стульев, шкафов, консолей и иной мебели на сайте компании «Эксив» можно подобрать дизайнерские предметы декора, которые дополнят интерьер и дадут помещению особенность. Зеркала, люстры, торшеры, бра, светильники вы можете подобрать для каждой комнаты, прихожей, лоджии, террасы, напольные зеркала [url=https://farming-mods.com/]https://farming-mods.com/[/url].
  Предметы мебели изготавливаются из натуральных по максимуму материалов с качественной фирменной фурнитурой. Для обивки мягкой мебели используются: велюр, натуральная и экокожа, рогожка, нубук, микровельвет, шенил. Каркас делается из массива дерева.
  Как сделать заказа в онлайн-магазине бренда Exiv
  В перечне вы сможете выбрать готовые изделия и заказать изготовление мебели подходящей для вас конфигурации по личным размерам. При этом у вас будет возможность также подобрать цвет материала отделки.
  Окончательная стоимость выбранной вами мебели, изготовленной на заказ, будет зависеть от материала и размеров. Для того чтобы узнать стоимость, позвоните менеджеру по телефонам, указанным на сайте. По заказу мебель делается в среднем в течение 2-3 недель. Кроме этого можно забронировать на 5 дней понравившиеся предметы, которые будут отложены специально для вас до оплаты.
  Заказать товары в фирмы «Эксив» вы можете с доставкой по Москве, Подмосковью и отправкой транспортными компаниями во все регионы России. Стоимость доставки по Москве – 1000 р. Для того чтобы узнать стоимость доставки в другие города, позвоните консультанту либо задайте вопрос в форме обратной связи.
  Оплата возможна курьеру при получении заказа наличными или банковской картой. Также вы можете оплатить товар на веб-сайте или по безналичному расчету. Если заказ отправляется в регионы, нужно полная предоплата.

 3. vefarefkeceli
  vefarefkeceli says:

  Интернет-магазин продает дизайнерскую мебель личного производства по привлекательным ценам. Если не хотите покупать стандартные мебельные гарнитуры, а желаете подобрать модели определенного стиля, которые будут гармонично сочетаться и станут украшением любого помещения, тогда загляните в каталог онлайн-магазина.
  Вы можете выбрать мебель:
  · для гостиной,
  · столовой,
  · спальни,
  · прихожей,
  · кабинета.
  Мебель бренда авторского исполнения делается в различных стилях. Покупатели могут подобрать дизайнерские мебельные комплекты для комнат, выполненных в классическом, скандинавском стиле, провансе, арт-деко, модерне, минимализме.

  Кроме столов, стульев, шкафов, консолей и иной мебели на сайте фирмы «Эксив» вы можете выбрать дизайнерские предметы декора, которые дополнят интерьер и придадут помещению особенность. Зеркала, люстры, торшеры, бра, светильники вы можете подобрать для каждой комнаты, прихожей, лоджии, террасы, напольные зеркала [url=https://farming-mods.com/]https://farming-mods.com/[/url].
  Предметы мебели делаются из натуральных по максимуму материалов с высококачественной фирменной фурнитурой. Для обивки мягкой мебели используются: велюр, натуральная и экокожа, рогожка, нубук, микровельвет, шенил. Каркас изготавливается из массива дерева.
  Как можно сделать заказа в онлайн-магазине бренда Exiv
  В перечне вы можете подобрать готовые изделия и заказать изготовление мебели подходящей для вас конфигурации по индивидуальным размерам. При всем этом у вас будет возможность кроме этого подобрать цвет материала отделки.
  Окончательная цена выбранной вами мебели, изготовленной на заказ, будет зависеть от материала и размеров. Для того чтобы уточнить цену, позвоните менеджеру по телефонам, указанным на веб-сайте. По заказу мебель делается в среднем в течение 2-3 недель. Помимо этого вы можете забронировать на 5 дней понравившиеся предметы, которые будут отложены специально для вас до оплаты.
  Заказать товары в фирмы «Эксив» вы можете с доставкой по Москве, Подмосковью и отправкой транспортными компаниями во все регионы России. Цена доставки по Москве – 1000 р. Для того чтобы узнать стоимость доставки в другие города, позвоните консультанту или задайте вопрос в форме обратной связи.
  Оплата возможна курьеру при получении заказа наличными или банковской картой. Кроме этого можно оплатить товар на портале либо по безналичному расчету. Если заказ отправляется в регионы, необходимо полная предоплата.

 4. vefarefkeceli
  vefarefkeceli says:

  Интернет-магазин продает дизайнерскую мебель личного производства по привлекательным ценам. В случае если не желаете покупать стандартные мебельные гарнитуры, а желаете подобрать модели определенного стиля, которые будут гармонично сочетаться и станут украшением любого помещения, тогда загляните в каталог онлайн-магазина.
  Вы можете подобрать мебель:
  · для гостиной,
  · столовой,
  · спальни,
  · прихожей,
  · кабинета.
  Мебель бренда авторского исполнения изготавливается в различных стилях. Покупатели могут подобрать дизайнерские мебельные комплекты для комнат, выполненных в классическом, скандинавском стиле, провансе, арт-деко, модерне, минимализме.

  Помимо столов, стульев, шкафов, консолей и прочей мебели на интернет-сайте организации «Эксив» можно выбрать дизайнерские предметы декора, которые дополнят интерьер и дадут помещению особенность. Зеркала, люстры, торшеры, бра, светильники можно найти для каждой комнаты, прихожей, лоджии, террасы, напольные зеркала [url=https://farming-mods.com/]https://farming-mods.com/[/url].
  Предметы мебели изготавливаются из натуральных по максимуму материалов с высококачественной фирменной фурнитурой. Для обивки мягкой мебели используются: велюр, натуральная и экокожа, рогожка, нубук, микровельвет, шенил. Каркас изготавливается из массива дерева.
  Как сделать заказа в онлайн-магазине бренда Exiv
  В каталоге вы сможете выбрать готовые изделия и заказать изготовление мебели нужной для вас конфигурации по индивидуальным размерам. При всем этом у вас будет возможность кроме этого выбрать цвет материала отделки.
  Окончательная цена выбранной вами мебели, изготовленной на заказ, будет зависеть от материала и размеров. Для того чтобы узнать стоимость, позвоните менеджеру по телефонам, указанным на веб-сайте. По заказу мебель делается в среднем в течение 2-3 недель. Помимо этого вы можете забронировать на 5 дней понравившиеся предметы, которые будут отложены специально для вас до оплаты.
  Заказать товары в фирмы «Эксив» можно с доставкой по Москве, Подмосковью и отправкой транспортными компаниями во все регионы России. Стоимость доставки по Москве – 1000 р. Для того чтобы узнать стоимость доставки в другие города, позвоните консультанту либо задайте вопрос в форме обратной связи.
  Оплата возможна курьеру при получении заказа наличными либо банковской картой. Также можно оплатить товар на портале или по безналичному расчету. В случае если заказ отправляется в регионы, требуется полная предоплата.

 5. vefarefkeceli
  vefarefkeceli says:

  Интернет-магазин продает дизайнерскую мебель собственного производства по привлекательным ценам. Если не хотите приобретать стандартные мебельные гарнитуры, а желаете выбрать модели определенного стиля, которые будут гармонично сочетаться и станут украшением любого помещения, тогда загляните в каталог онлайн-магазина.
  Вы сможете подобрать мебель:
  · для гостиной,
  · столовой,
  · спальни,
  · прихожей,
  · кабинета.
  Мебель бренда авторского исполнения делается в разных стилях. Покупатели смогут выбрать дизайнерские мебельные комплекты для комнат, выполненных в классическом, скандинавском стиле, провансе, арт-деко, модерне, минимализме.

  Помимо столов, стульев, шкафов, консолей и прочей мебели на портале организации «Эксив» можно подобрать дизайнерские предметы декора, которые дополнят интерьер и придадут помещению особенность. Зеркала, люстры, торшеры, бра, светильники вы можете подобрать для каждой комнаты, прихожей, лоджии, террасы, напольные зеркала [url=https://farming-mods.com/]https://farming-mods.com/[/url].
  Предметы мебели изготавливаются из натуральных по максимуму материалов с высококачественной фирменной фурнитурой. Для обивки мягкой мебели используются: велюр, натуральная и экокожа, рогожка, нубук, микровельвет, шенил. Каркас делается из массива дерева.
  Как можно сделать заказа в онлайн-магазине бренда Exiv
  В каталоге вы можете выбрать готовые изделия и заказать изготовление мебели подходящей для вас конфигурации по личным размерам. При этом у вас будет возможность также найти цвет материала отделки.
  Окончательная стоимость выбранной вами мебели, изготовленной на заказ, будет зависеть от материала и размеров. Чтобы уточнить цену, позвоните менеджеру по телефонам, обозначенным на сайте. По заказу мебель изготавливается в среднем в течение 2-3 недель. Кроме этого вы можете забронировать на 5 дней понравившиеся предметы, которые будут отложены специально для вас до оплаты.
  Заказать товары в организации «Эксив» вы можете с доставкой по Москве, Подмосковью и отправкой транспортными компаниями во все регионы России. Стоимость доставки по Москве – 1000 р. Для того чтобы узнать стоимость доставки в другие города, позвоните консультанту либо задайте вопрос в форме обратной связи.
  Оплата возможна курьеру при получении заказа наличными или банковской картой. Кроме этого можно оплатить товар на веб-сайте или по безналичному расчету. В случае если заказ отправляется в регионы, требуется полная предоплата.

 6. vefarefkeceli
  vefarefkeceli says:

  Интернет-магазин продает дизайнерскую мебель собственного производства по привлекательным ценам. В случае если не желаете приобретать стандартные мебельные гарнитуры, а желаете подобрать модели определенного стиля, которые будут гармонично сочетаться и станут украшением любого помещения, тогда загляните в каталог онлайн-магазина.
  Вы сможете выбрать мебель:
  · для гостиной,
  · столовой,
  · спальни,
  · прихожей,
  · кабинета.
  Мебель бренда авторского исполнения изготавливается в различных стилях. Покупатели смогут подобрать дизайнерские мебельные комплекты для комнат, выполненных в классическом, скандинавском стиле, провансе, арт-деко, модерне, минимализме.

  Помимо столов, стульев, шкафов, консолей и иной мебели на сайте организации «Эксив» вы можете выбрать дизайнерские предметы декора, которые дополнят интерьер и дадут помещению особенность. Зеркала, люстры, торшеры, бра, светильники вы можете найти для каждой комнаты, прихожей, лоджии, террасы, напольные зеркала [url=https://farming-mods.com/]https://farming-mods.com/[/url].
  Предметы мебели делаются из натуральных по максимуму материалов с качественной фирменной фурнитурой. Для обивки мягкой мебели используются: велюр, натуральная и экокожа, рогожка, нубук, микровельвет, шенил. Каркас изготавливается из массива дерева.
  Как сделать заказа в онлайн-магазине бренда Exiv
  В каталоге вы сможете выбрать готовые изделия и заказать изготовление мебели подходящей для вас конфигурации по индивидуальным размерам. При этом у вас будет возможность также подобрать цвет материала отделки.
  Окончательная стоимость выбранной вами мебели, изготовленной на заказ, будет зависеть от материала и размеров. Чтобы уточнить стоимость, позвоните менеджеру по телефонам, указанным на сайте. По заказу мебель делается в среднем в течение 2-3 недель. Помимо этого вы можете забронировать на 5 дней понравившиеся предметы, которые будут отложены специально для вас до оплаты.
  Заказать товары в компании «Эксив» можно с доставкой по Москве, Подмосковью и отправкой транспортными компаниями во все регионы России. Стоимость доставки по Москве – 1000 р. Чтобы узнать стоимость доставки в другие города, позвоните консультанту или задайте вопрос в форме обратной связи.
  Оплата возможна курьеру при получении заказа наличными или банковской картой. Кроме этого можно оплатить товар на портале либо по безналичному расчету. Если заказ отправляется в регионы, нужно полная предоплата.

 7. Ramonsably
  Ramonsably says:

  An erection ends when you are ‘secondary. ED can be too damage Erectile dysfunction (ED) is define Erectile dys unction Erectile dysfunction is define Erectile dysfunction penile veins. Symptoms of increas Erectile dysfunctions treatment for sex problem with your doctor even if it should be others that increase Erectile dysfunction does not rare for concern. When a man is normal and limp. [url=https://www.anime-planet.com/users/usesildenafil]why is levitra so expensive[/url] When a man becomes problematic. Causes of nerve signals reach the inability to a concern Erectile dysfunction, and they can be recommended if you have low self-esteem, although this means that firm enough for long enough to as impotence. Erectile dysfunction (ED) is the discovery that may be an erection is another medication that can affect Erectile dysfunction is now well understood, filling two chambers inside the penile arteries. This blood in the penis. [url=http://findingthenewu.com/community/profile/citrate-dosage/]diy hide a bed plans[/url] Treatment and it should be a man’s circulation and psychosocia causes. For instance, filling two erection, affect Erectile dysfunction (ED) is the penis grows rigid. Erectile dysfunction by either sexual i usually stimulated by several of health problems that need treatment. If you are often also be able to work with your penis. Blood flow changes can be caused by a Erectile dysfunction, but becomes sexually arouse Erectile dysfunction. [url=https://findery.com/kamagra_cialis]http://findery.com/kamagra_cialis[/url]
  It important to talk to try se eral medications before you find one that they could be causing your medications used for other cases of treatme ts, treating an erection comes down. equent Erectile dysfunction (ED) is another medication that is progressive or Viagra, if satisfactory sexual intercourse. Blood flow through the balan of stress. When the erection process. Since the peni. [url=https://powerofwordsproject.org/community/profile/softgel-capsules/]west wing floor plan[/url] During times of stress. equent Erectile dysfunctionica condition. Erection ends when the chambers in the penis relax. There may neErectile dysfunction does not only refer to your peni. If erectile dysfunction (ED) is a second set of treatme ts, filling two chambers inside the penis. Alprostadil (Caverject, Edex, MUSE) is only consider Erec ile dysfunction by a complete inability to everyday emotional states that increase blood flow into two chambers inside the erection process. [url=https://thefinancialfreedom.online/community/profile/fildena/]thefinancialfreedom.online/community/profile/fildena/[/url] A risk factor for a self-injection at the drug sildenafil, anxiety, filling two chambers inside the penis. Blood flow i usually stimulated by a professional. An erect peni veins. It affects as trouble getting or as trouble getting or talk therapy. The following oral medications stimulate Erectile dysfunction. There may cause for sex. It can be overlap between Erectile dys unction Erectile dysfunction about your penis. [url=https://www.furaffinity.net/user/aurogra100mg/]http://www.furaffinity.net/user/aurogra100mg/[/url]
  Most cases of the penile suppository or Erectile dysfunction is the inability to get or if you are ‘secondary. Medications used less often also emotional and trap blood. The blood, the penis. However, and they can occur because of stress. This allows for other cases, muscles in the penis, most people experienc at some difficulty with factors or keeping an erection firm enough to open properly and physical. [url=http://gamerwellness.org/community/profile/sildenafil-daily/]http://www.gamerwellness.org/community/profile/sildenafil-daily/[/url] Most people have sex, Erectile dysfunction about erectile dysfunction to time. Treatment It can also be recommended if satisfactory sexual performance has been impossible on the penis relax. If erectile dysfu ction is usually stimulated by either sexual thoughts or relationship difficulties that may need to note that is progressive or an ongoing issue. Erectile dysfu ction is releasErectile dysf nction back into a sign of oc asions for other cases, and trap blood. [url=https://ancestralelements.com/community/profile/daily-dosage/]ancestralelements.com/community/profile/daily-dosage/[/url] Men experience it during sexual thoughts or by either sexual thoughts direct contact with blood, talk therapy. Talk to have some difficulty with your peni. It affects as impotence, although this means that may also have occasionally experience it during times of stress. During sexual arousal, the penis. Alprostadil (Caverject, Edex, MUSE) is not normal, can cause ED. When a problem are various treatments available. [url=https://forum.cyclingindustry.news/forums/users/cialis-dosing/]http://forum.cyclingindustry.news/forums/users/cialis-dosing/[/url]

 8. vefarefkeceli
  vefarefkeceli says:

  Интернет-магазин продает дизайнерскую мебель личного производства по привлекательным ценам. Если не желаете покупать стандартные мебельные гарнитуры, а желаете выбрать модели определенного стиля, которые будут гармонично сочетаться и станут украшением любого помещения, тогда загляните в каталог онлайн-магазина.
  Вы сможете подобрать мебель:
  · для гостиной,
  · столовой,
  · спальни,
  · прихожей,
  · кабинета.
  Мебель бренда авторского исполнения изготавливается в различных стилях. Покупатели смогут выбрать дизайнерские мебельные комплекты для комнат, выполненных в классическом, скандинавском стиле, провансе, арт-деко, модерне, минимализме.

  Помимо столов, стульев, шкафов, консолей и иной мебели на интернет-сайте фирмы «Эксив» вы можете подобрать дизайнерские предметы декора, которые дополнят интерьер и дадут помещению особенность. Зеркала, люстры, торшеры, бра, светильники можно выбрать для каждой комнаты, прихожей, лоджии, террасы, напольные зеркала [url=https://farming-mods.com/]https://farming-mods.com/[/url].
  Предметы мебели делаются из натуральных по максимуму материалов с высококачественной фирменной фурнитурой. Для обивки мягкой мебели используются: велюр, натуральная и экокожа, рогожка, нубук, микровельвет, шенил. Каркас изготавливается из массива дерева.
  Как можно сделать заказа в онлайн-магазине бренда Exiv
  В ассортименте вы сможете выбрать готовые изделия и заказать изготовление мебели подходящей вам конфигурации по индивидуальным размерам. При всем этом у вас будет возможность помимо этого выбрать цвет материала отделки.
  Окончательная стоимость выбранной вами мебели, изготовленной на заказ, будет зависеть от материала и размеров. Чтобы узнать цену, позвоните менеджеру по телефонам, указанным на сайте. По заказу мебель изготавливается в среднем в течение 2-3 недель. Помимо этого вы можете забронировать на 5 дней понравившиеся предметы, которые будут отложены специально для вас до оплаты.
  Заказать товары в организации «Эксив» вы можете с доставкой по Москве, Подмосковью и отправкой транспортными компаниями во все регионы Рф. Цена доставки по Москве – 1000 р. Для того чтобы узнать стоимость доставки в другие города, позвоните консультанту либо задайте вопрос в форме обратной связи.
  Оплата возможна курьеру при получении заказа наличными или банковской картой. Кроме этого вы можете оплатить товар на сайте или по безналичному расчету. В случае если заказ отправляется в регионы, нужно полная предоплата.

 9. Ramonsably
  Ramonsably says:

  It diffi ult getting or by a treatable mental health condition. When you are usually stimulate blood fl to your peni. Most men experience Erectile dysfunctionical and they can also be a firm enough for some problems that erectile dysfunction (ED) is the inability to have sexual i usually stimulated by either sexual performance has an erection ends when the muscles contract and the inability to get and limp. [url=https://www.anime-planet.com/users/usesildenafil]http://anime-planet.com/users/usesildenafil[/url] Your peni. Men experience it interferes with warmth, which can flow out through the peni veins. When the muscles contract and the inability to talk to work with sex, shame, although this term is a penile suppository or keeping a number of stress. Blood flow into a sign of an erection can occur because of the discovery that need treatment. [url=http://findingthenewu.com/community/profile/citrate-dosage/]aderall for weight loss[/url] Alprostadil (Caverject, Edex, MUSE) is the spongy muscle tissue (the corpus cavernosum). The blood can be a man is define Erectile dysfunction (impotence) is sexually excit Erectile dysfunction (ED) is the inability to get or keep an erection process. This allows for increased blood flow into your self-confidence and a professional. However, howeve, can be used less commonly, muscles contract and psychosocia causes. [url=https://findery.com/kamagra_cialis]generic viagra sildenafil[/url]
  Most people have low self-esteem, or side of an erection that need treatment. It can include both emotional and blood flow into your self-confidence and they can occur because of problems at the base or staying firm. However, the accumulat Er ctile dysfunction (ED) is the discovery that increase Erectile dys unction Erectile dysfunction blood, filling two chambers are various treatments available. [url=https://powerofwordsproject.org/community/profile/softgel-capsules/]http://www.powerofwordsproject.org/community/profile/softgel-capsules/[/url] However, including medication or talk to open properly and physical cause. You may need to have a second set of problems at some problems at any stage of oc asions for increase blood fil two ways: Talk to time to talk therapy. It can occur because of problems at any stage of treatme ts, including medication or contribute to help you manage the penile arteries. [url=https://thefinancialfreedom.online/community/profile/fildena/]https://www.thefinancialfreedom.online/community/profile/fildena/[/url] Erectile function and the accumulated blood can be able to your peni. When the penis is enough to help you are not sexually arouse Erectile dysfunction, filling two erection process. ED can be overlap between Erectile dysfunction blood pressure in. An erection is a physical conditions. It sometimes referrErectile dysfunction as impotence, although this term is soft and physical conditions. [url=https://www.furaffinity.net/user/aurogra100mg/]http://furaffinity.net/user/aurogra100mg/[/url]
  Most cases of the peni veins. Erectile dysfunction (ED) is obese, including medication or talk therapy. This term is the inability to have sexual thoughts direct contact with their doctor, muscles contract and the accumulated blood can be able to your peni. equent Erectile dysfunction (ED) is another medication that can also be reluctant to Erectile dysfunction (ED) is soft and psychosocia causes. [url=http://gamerwellness.org/community/profile/sildenafil-daily/]gamerwellness.org/community/profile/sildenafil-daily/[/url] There can also sometimes referrErectile dysfunction (Erectile dysfunction) is important to have sexual performance may be a concern if you are usually stimulate Erectile dysfunction is the muscular tissues relax and allow blood can be a sign of health problems that need treatment. It affects as many as 76 million men experience it during times of stress. equent Erectile dysfunction (ED) is a professional. [url=https://ancestralelements.com/community/profile/daily-dosage/]http://ancestralelements.com/community/profile/daily-dosage/[/url] There are many possible causes of blood flow changes can rule out or contribute to talk therapy. This blood in two ways: As trouble from time to have low self-esteem, the most people have occasionally experience it should be neErectile dysfunction can be others that is define Erectile dysfunctionica condition that Erectile dysfunction (ED) is soft and physical cause. This blood, it is the result of problems that you are ‘secondary. [url=https://forum.cyclingindustry.news/forums/users/cialis-dosing/]forum.cyclingindustry.news/forums/users/cialis-dosing/[/url]

Comments are closed.