Waar is Wally?

De positie van boekhandelaren is de laatste tien jaar erg veranderd. Boekhandelaren zijn steeds belangrijker in het boekenvak: ze geven quotes achterop boeken, ze verschijnen op feestjes, ze kopen boeken in die getipt zijn door de collega’s van het boekenpanel van DWDD. Boekhandelaren spreken zich uit over boeken, Jan van Mersbergen spreekt zich uit over boekhandels in de nieuwe rubriek Boekhandel van de maand. Iedere laatste dinsdag van de maand.

Vandaag de vierde aflevering: Koops in Venlo.

*

Begin mei werd de verkiezing tot Boekverkoper van het jaar weer geopend. Meteen mobiliseerde ik Venlo om massaal te stemmen op Rogier Knipscheer van boekhandel Koops. Met een reden.
Iedere schrijver hoopt dat zijn boek omarmd wordt door lezers en recensenten, en ook door de boekhandel, dan wordt het boek ingekocht. De boekhandel die ongelofelijk belangrijk was voor Naar de overkant van de nacht was Koops in Venlo. Niet alleen wat betreft inkoop, vooral vanwege het vertrouwen.

Ruim voor de roman verscheen had ik contact met Rogier. Er kwam een roman aan over de Venlose vastelaovend, of hij het boek al wilde lezen, dan zouden we wel verder kijken.
Rogier las het en was zeer enthousiast. Hij stemde in met een presentatie, op 11-11-’11 natuurlijk, in de winkel. Met joekskapel en een tap. Kon allemaal geregeld worden. Maar hij wilde meer.
Rogier zei: ‘Ik ga dit boek verkopen en ik wil een speciale Venlose editie, met een voorwoord in dialect.’ Dat voorwoord werd geschreven door Frans Pollux. Achterin de roman kwam een quote van de net afgetreden vors van Vastelaovesvereniging Jocus: Harry Pouwels.

Frans Pollux en Rogier Knipscheer met het eerste exemplaar dat Venlo bereikte.

Die speciale editie was binnen de korste keren uitverkocht. 500 exemplaren liet Koops drukken, en die werden alleen in die winkel verkocht. Dat is uniek. Koops is de enige boekhandel van Nederland waar ik meer boeken verkocht dan Peter Buwalda’s Bonita Avenue, en dat terwijl Peter oorspronkelijk van Blerick komt, het dorpje aan de andere kant van de Maas dat tegenwoordig bij Venlo hoort.
De presentatie was een enorm feest. De Ellufde van de Ellufde zat net in de lift in Venlo, en het viel dat jaar op een vrijdag. Ideaal. Iedereen verkleed, de tap van mijn vrienden van café de Locomotief werd naar de boekhandel gereden, de andere hoek van het blok. D’n Heiten Haspel kwam muziek maken. Vier fusten bier werden er doorheen gejaagd, tussen elf uur in de ochtend en halftwee ‘s middags. De meeste genodigden haalden de avond niet, dus voor hen was het Naar de overkant van de middag.
Met details van die presentatie zal ik u verder niet lastig vallen, je moet erbij geweest zijn, zal ik maar zeggen. Het gaat in dit verhaal om Rogier Knipscheer. Hij had met zijn team een geniaal vastelaovespekske verzonnen dat zeer toepasselijk en handig was in de winkel; alle medewerkers waren verkleed als Wally, van de zoekboeken Waar is Wally?

Ergens in die vreselijk drukke zoekplaatjes is een man in een gestreept pak verstopt. Kinderen vinden het leuk die man te zoeken. Hij is herkenbaar, ook al is hij verstopt, en dat is een mooie rol voor winkelpersoneel tijdens Vastelaovend: de klanten moeten je kunnen vinden, maar je moet ook een pekske hebben. Het werkte, kijk maar:

Waar is Wally?

Waar zou Wally nou zijn?

Die boekpresentatie was een uniek evenement, een opmaat voor een legendarische nacht. Om een uur of halftwee vertrokken Wally, mijn kinderen en ik naar de Markt.

Naast boeken verkopen organiseert Koops lezingen en bestieren ze een VVV-kantoor. Ze doen de kaartverkoop voor evenementen in Venlo, veelal locaal. Terwijl andere boekhandels klagen dat ze te weinig klanten hebben en te weinig verkopen, neemt Rogier die rol er gewoon bij. Ook stuurt hij boeken op, waar je ook zit, dus hoef je geen bol.com in te schakelen. Via twitter een berichtje en het boek wordt verstuurd of Rogier legt de bestelling klaar.

De verkiezing van Boekverkoper van het jaar loopt nog tot 6 juni. Stemmen op Rogier Knipscheer van Koops kan hier. Stem op Rogier Knipscheer! Stem op Wally!