Erik Jan Harmens – Ja en nee (uit #36)

Dit gedicht verscheen eerder in Revisor #36: De Columnist. Erik Jan Harmens (1970) publiceerde in februari de man die blauw werd, gedichten over een autismediagnose krijgen op je vijftigste, en hoe dan verder. Over dat onderwerp schrijft hij ook een serie essays voor NRC. In december 2022 verscheen puur, zijn biografie van rapper Hef. Bekende boeken zijn verder Hallo muur (2015) en Rigolettohof (2021).

 

JA EN NEE

 

elke vraag die mij gesteld wordt
beantwoord ik met: ‘ja én nee’

of ik het protest van boeren
tegen de uitkoopregeling voor piekbelasters snap

ja, want het gaat om bedrijven die ze met hun eigen blote handen hebben opgebouwd
en nee, want de stikstofuitstoot moet omlaag

of ik voor wapenleveranties
aan oekraïne ben

ja, want een land dat wordt binnengevallen moet zichzelf kunnen verdedigen
en nee, want ik ben tegen oorlog en geweld

door overal met ‘ja én nee’ op te antwoorden
neem ik geen stelling in
maar verláát ik er ook geen

ben ik taartbodem
en -vulling in één

ik ageer ergens tegen
én blijf eromheen dansen

in populisme
vind ik de nuance

als jager en prooi
wolf en hinde

iets vinden
én níét

zo word ik god
die de vernietiging schiep